Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πληροφορίες

Κυρίως κείμενο

Σχετικά με τη Z.E.N

Η Ζ.Ε.Ν «Ζωοφιλική Ένωση Ναυπλίου» είναι ένα αναγνωρισμένο, ενεργό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που εδρεύει στο Ναύπλιον και εκπροσωπείται νόμιμα, με αριθμ. 1/2020 διάταξη, Α.Φ.Μ. 997398909 και Α.Π 65/2020, και το οποίο ιδρύθηκε το 2020, με βασική αποστολή, την προστασία και την παροχή ανθρώπινης φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που βρίσκονται στην κοινότητα μας, καθώς και την διάθεση τους προς υιοθεσία σε υπεύθυνους ιδιοκτήτες εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Για την επίτευξη των στόχων μας και την ομαλή λειτουργία του σωματείου μας, συνεισφέρουμε με πάθος και ανιδιοτέλεια, προωθώντας την φιλοζωία και τον υπεύθυνο εθελοντισμό, αναζητώντας όμως συνεχώς και την δική σας βοήθεια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας και να προσφέρουμε στους μικρούς μας φίλους αυτό που τους αξίζει.

Ο λόγος που ιδρύσαμε έναν ακόμη σύλλογο στο Ναύπλιο ήταν η διαφορετική μας οπτική για τον ρόλο ενός φιλοζωικού σωματείου και του φιλόζωου γενικώς. Η ενασχόληση και η εμπειρία με τα αδέσποτα, μας έδειξε πως η περίθαλψη τους από μόνη της εκτός του ότι δεν είχε λύσει κανένα πρόβλημα χρόνια τώρα, αντιθέτως συντελούσε στην διαιώνιση του προβλήματος και την αλλαγή της ελλειμματικής φιλοζωικής κουλτούρας μας.
Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και η δράσης του φιλόζωου.

Και επίσης,  ζώα δεν είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες, αλλά κάθε είδους έμβιο δίπλα μας, αντίληψη που στην πράξη δεν διακατέχει τη πλειονότητα των φιλόζωων.

Γίνετε σαφές ότι η Ζ.Ε.Ν θα είναι δίπλα σε κάθε ζώο, θα γίνει η φωνή του και θα “βάλει φρένο” για χάρη του σε κάθε μορφή κακοποίησης, καθώς και στην άγνοια και παραπληροφόρηση, που έγιναν αιτίες αδιαφορίας και έλλειψης σεβασμού απέναντί τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς

  • Μπορούμε να σας βοηθήσουμε αν βρήκατε κάποιο ζώο, με οδηγίες για την σωστή αναζήτηση της οικογένειας που μπορεί να το έχασε, οδηγίες για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη του ή οδηγίες για την προώθησή του προς υιοθεσία.
  • Μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε για το πως να φτιάξετε και να προωθήσετε σωστά μία αγγελία υιοθεσίας και για το πως να επιλέξετε την κατάλληλη οικογένεια.
  • Μπορούμε να σας κατευθύνουμε στο που θα πρέπει να απευθυνθείτε σε περίπτωση τυχόν περιστατικού.
  • Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με θέματα συμπεριφοράς του σκύλου σας ή με θέματα προσαρμογής, συστήνοντας κατάλληλους θετικούς εκπαιδευτές.

    Τι δεν μπορούμε να κάνουμε

  • Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε παντού και οποιαδήποτε ώρα καθώς επίσης δεν μπορούμε να απαντάμε είτε στο τηλέφωνο, είτε σε μήνυμα τη συγκεκριμένη στιγμή που εσείς βρίσκεστε σε ανάγκη. Δεν έχουμε γραφείο δεν είμαστε 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμοι.
  • Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και δεν μπορούμε να αναλάβουμε περιστατικά μιας και δεν έχουμε χώρο φιλοξενίας – ιδιωτικό καταφύγιο.
  • Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ζώα. Όσο κι αν το θέλουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε σπίτια μας όλα τα αδέσποτα, καθώς κάτι τέτοιο είναι μη ρεαλιστικό και θα οδηγούσε σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης κι αν μη τι άλλο είναι παράνομο.
  • Δεν είμαστε έμμισθοι υπάλληλοι, είμαστε εθελοντές, χωρίς οικονομική υποστήριξη. Δεν παίρνουμε κρατικές επιδοτήσεις από κανένα φορέα.

    Τονίζουμε πως καθόλα αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα βάση του νόμου, είναι οι Δήμοι.

Οι στόχοι μας

  • Η ανάπτυξη της ζωοφιλίας και ειδικότερα η μέριμνα και η παρακολούθηση της τηρήσεως, της περί προστασίας των ζώων νομοθεσίας.
  • Η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για τη διαφώτιση του κοινού προς πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων.
  • Η προώθηση αδέσποτων, με σκοπό την υιοθεσία-διάθεσή τους, σε υπεύθυνους ιδιοκτήτες εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας.
  • Η ευαισθητοποίηση του κοινού με διαλέξεις-ομιλίες, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, έκδοση εντύπων, ανάρτηση κειμένων στο διαδίκτυο, για την ανάπτυξη της ζωοφιλίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις στα σχολεία.
  • Η προστασία της πανίδας και χλωρίδας γενικότερα σε σχέση με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων.
  • Η συνεργασία με δημόσιες υπηρεσίες για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των ζώων και την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που τα αφορούν (π.χ. εγκατάλειψη, κακοποίηση, δηλητηριάσεις κ.λπ.).
  • Η συνεχής πίεση των τοπικών αρχών, Δήμου βασικά αλλά και της Αστυνομίας, Εισαγγελίας και άλλων εμπλεκόμενων αρχών για την ανάληψη των ευθυνών τους.

Αδέσποτα ζώα

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (νόμος 4830/2021 παρ. 2 του άρθρου 3) υπεύθυνος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δηλαδή τους σκύλους και τις γάτες εντός των διοικητικών ορίων, είναι αποκλειστικά ο δήμος. Πιο συγκεκριμένα για την πόλη μας είναι ο Δήμος Ναυπλιέων. (Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

Το σωματείο μας επεμβαίνει μόνον όταν οι εθελοντές που το αποτελούν έχουν περίσσεια χρόνου, δυνάμεων και πόρων. Σαν πρώτη αναζήτηση βοήθειας και ευθυνών για θέματα που αφορούν αδέσποτα ζώα, όπως παρατημένες γέννες με κουτάβια ή γατάκια, αδέσποτα ανεμβολίαστα και αστείρωτα ζώα, υποχρεούστε να επικοινωνείτε πρώτα με τους αρμόδιους στον δήμο στα τηλέφωνα +302752360900 και +302752360901, εργάσιμες ημέρες 08:00 με 14:00, ή μέσω email στο grafeiodimarhou@1444.syzefxis.gov.gr . Για θέματα κακοποίησης και βασανισμού όλων των ζώων, όχι μόνο των ζώων συντροφιάς, αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία και μπορείτε να επικοινωνήσετε κατευθείαν με τον αξιωματικό υπηρεσίας στο τηλέφωνο +302752098705. Για απεγκλωβισμό ζώου καλείτε τη Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο +302752028282

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο νόμο που αφορά τα αδέσποτα θα βρείτε εδώ.

Ζώα προς υιοθεσία

Για την υιοθεσία ενός ζώου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μια αίτηση υιοθεσίας προς το δήμο, επιλέγοντας το ζώο συντροφιάς που θέλει υιοθετήσει. Οι υιοθεσίες οριστικοποιούνται με την υπογραφή της «Δήλωσης Υιοθεσίας» μεταξύ του υπευθύνου και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4830/2021.

Υπηρεσίες

Οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων συνοψίζονται στα εξής σημεία:

  • Την περισυλλογή
  • Την καταγραφή
  • Τον εμβολιασμό
  • Την στείρωση
  • Την αποπαρασίτωση
  • Την περίθαλψη
  • Την υιοθεσία, εύρεση αναδόχου ή επανατοποθέτηση

Α. Περισυλλογή και μεταφορά

Ο Δήμος Ναυπλιέων, βάση της νομοθεσίας, υλοποιεί δράσεις περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών ορίων του, με σκοπό την προστασία, αλλά και την μείωση του πληθυσμού τους. Κατόπιν έγγραφης ή τηλεφωνικής ενημέρωσης των αρμόδιων υπαλλήλων του τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας (Τηλέφωνο:+30275361300 ), από πολίτες ή τις Αστυνομικές Αρχές, για την παρουσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά ή κινδυνεύουν οι συνθήκες ευζωίας τους, προγραμματίζεται η περισυλλογή τους για την μεταφορά τους στο χώρο παροχής των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Η περισυλλογή και η μεταφορά πραγματοποιείται πάντα από έμπειρο συμβεβλημένο ιδιώτη (εκπαιδευτή) και με όλους τους κανόνες που επιβάλλονται.

Β. Κτηνιατρική περίθαλψη, εξετάσεις και καταγραφή

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται σε ιδιωτικό κτηνιατρείο με το οποίο ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση και διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, όπου τα προς περίθαλψη ζώα φιλοξενούνται προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι την αποθεραπεία τους. Υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Όσα ζώα κρίνονται ότι είναι υγιή, σύμφωνα πάντα με τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου, και δεν υιοθετούνται, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου όπου περισυλλέχτηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τη πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται, αφού προηγουμένως ελεγχθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση όπως ορίζει η νομοθεσία.

Τα προς περίθαλψη ζώα υποβάλλονται ενδεικτικά στα εξής:

  • Γενική εξέταση αίματος
  • Ορολογικές εξετάσεις
  • Στείρωση και μετεγχειρητική αγωγή για θηλυκά
  • Ευνουχισμός και μετεγχειρητική αγωγή για αρσενικά
  • Ηλεκτρονική ταυτοποίηση
  • Αποπαρασίτωση
  • Εμβολιασμός
  • Φαρμακοθεραπεία για Λεϊσμάνια (kala-azar)
  • Διαχείριση δηλητηριασμένου ζώου
  • Παρακολούθηση λυσσύποπτου ζώου

Γ. Υιοθεσία – φιλοξενία ή επανατοποθέτηση

Όσα ζώα κρίνονται ότι είναι υγιή, σύμφωνα με τη γνωμάτευση πάντα του κτηνιάτρου, φιλοξενούνται προσωρινά σε συμβεβλημένες δομές του Δήμου μέχρι να υιοθετηθούν, ή να αποθεραπευτούν και να επανενταχθούν, αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά ότι έχουν υποβληθεί σε θεραπείες και εξετάσεις, όπως αναφερθήκαν παραπάνω και όπως ορίζει η νομοθεσία. Στην περίπτωση επανένταξη τους, τα ζώα τοποθετούνται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου όπου περισυλλέχτηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τη πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή την οποία επαναφέρονται.

Εμβόλια

Ασθένειες, που καλύπτει το εμβόλιο σκύλου:

  • Παρβοεντερίτιδα (παρβοϊός), γνωστή και ως «τύφος», είναι μια ιογενής μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί εμετούς, αιμορραγική διάρροια με χαρακτηριστική μυρωδιά και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
  • Νόσος του Carre, γνωστή και ως «μόρβα», είναι επίσης ιογενής νόσος που εμφανίζεται με πυρετό, δακρύρροια, ρινικό έκκριμα και ανορεξία. Επιπλέον, μπορεί να έχει και νευρικά συμπτώματα.
  • Λοιμώδης ηπατίτιδα, η οποία οφείλεται σε λοίμωξη από τον αδενοϊό CAV-1 και προσβάλει το ήπαρ, τους νεφρούς, τα αγγεία και τα μάτια.
  • Λεπτοσπείρωση, η οποία είναι μία ζωοανθρωπονόσος, που μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο και προκαλεί σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
  • Παραινφλουένζα, η οποία είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός αναπνευστικός ιός και από τους πιο συνηθισμένους παθογόνους παράγοντες της μολυσματικής τραχειοβρογχίτιδας, γνωστός και ως βήχας των σκύλων.
  • Λύσσα, η γνωστή σε όλους μας, η οποία είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιογενής ασθένεια που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Εάν δεν γίνει σωστή πρόληψη, ή άμεση αντιμετώπιση σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό η λύσσα προκαλεί ακόμα και θάνατο.

Ασθένειες, που καλύπτει το εμβόλιο γάτας:

  • Σύνδρομο ανώτερης αναπνευστικής οδού, η οποία είναι μια ιογενής ασθένεια που εμφανίζεται με ανορεξία, πυρετό, κατάπτωση και οφθαλμικά εκκρίματα. Προκαλείται από πολλούς και διάφορους ιούς και βακτηρίδια με κυριότερους τον ερπητοϊό της γάτας, γνωστός και ως ο ιός της ρινοτραχειίτιδας και τον καλυκοϊό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο αυτό είναι προαιρετικό.
  • Πανλευκοπενία της γάτας, επίσης μία ιογενής λοιμώδης ασθένεια, που προκαλείται από κάποιον παρβοϊό. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον ιστό που θα προσβάλει κατά περίπτωση ο ιός.
  • Ιογενής λευχαιμία της γάτας (FeLV), μια ασθένεια που εκδηλώνεται με ανορεξία, διάρροια και απώλεια βάρους. Η είσοδος του ιού στον οργανισμό γίνεται κυρίως από το φάρυγγα. Το εμβόλιο ενδείκνυται κυρίως για γάτες που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους και εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλες γάτες.
  • Επίκτητη ιογενής ανοσοανεπάρκεια της γάτας (FIV), η οποία προκαλεί ευκαιριακές βακτηριακές λοιμώξεις και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Το εμβόλιο, όπως και του FeLV,  ενδείκνυται κυρίως για γάτες που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους και εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλες γάτες.
  • Λύσσα, όπως αναφέρθηκε και για τους σκύλους, είναι απαραίτητη η έγκαιρη πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού, καθώς αποτελεί μία νόσο ικανή να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Ηλεκτρονική σήμανση (microchip)

Κάθε χρόνο χάνονται ή εγκαταλείπονται ζώα συντροφιάς και με την βοήθεια ενός microchip μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αναγνωρίσουμε τον ιδιοκτήτη τους.

Το microchip είναι κατασκευασμένο από ένα γυάλινο περιτύλιγμα συμβατό με τον ζωντανό ιστό του ζώου, πολύ μικρό σε μέγεθος, όσο ένας κόκκος ρυζιού και έχει ένα μοναδικό αριθμό 15 ψηφίων που αντιστοιχεί στο ζώο. Δεν εκπέμπει σήμα και δεν μπορεί να εντοπιστεί από GPS καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι παθητική και η ανίχνευση και ανάγνωση του γίνεται επί τόπου, με την χρήση μιας ειδικής ηλεκτρονική συσκευής scanner.

Η εμφύτευση γίνεται με ειδική σύριγγα κοντά στον ώμο του σκύλου χωρίς να χρειαστεί να γίνει αναισθησία. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία, διαρκεί πολύ λίγο και ο πόνος που νιώθει ο σκύλος μας είναι ίδιος με αυτόν του εμβολίου.

Σημείωση: Ο κτηνίατρος σας θα σας δώσει δύο αντίγραφα του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης τα οποία περιέχουν την περιγραφή του κατοικίδιου σας, τα προσωπικά στοιχεία σας και τον αριθμό του microchip. Το ένα το κρατάτε εσείς και το άλλο το καταθέτετε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου σας. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενημερώνουν τον κτηνίατρο τους για κάθε αλλαγή των στοιχείων τους.

Στείρωση

Με τη στείρωση, αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός των ζώων και η αύξηση των αδέσποτων, καθώς και μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από αφροδίσια νοσήματα και καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα, για τα θηλυκά, προλαμβάνεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθώς και μια πληθώρα νοσημάτων όπως η πυομήτρα (μόλυνση της μήτρας από παραμένων έμβρυο και πρόπτωση κόλπου). Για τα αρσενικά, αποτρέπεται η εμφάνιση νεοπλασιών των όρχεων, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων του προστάτη, οι οποίες είναι πολύ συχνές στους σκύλους, όπως η υπερπλασία και η προστατίτιδα, και τέλος μειώνεται η κυριαρχική τους τάση και η επιθετική συμπεριφορά λόγω έλλειψης ορμονών.

Μετά την παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όσα ζώα χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας για την πλήρη ανάρρωση τους, μεταφέρονται σε ειδικό χώρο φύλαξης και καθημερινής φροντίδας του Δήμου. Εκεί κάθε ζώο παραμένει όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή του.

Αποπαρασίτωση

Η αποπαρασίτωση είναι άκρως απαραίτητη, καθώς οι κίνδυνοι τόσο από τα ενδοπράσιτα όσο και από τα εξωπαράσιτα είναι πολλοί. Επιπλέον, πολλά παράσιτα που χρησιμοποιούν ως ξενιστή τα ζώα είναι ζωοανθρωπονόσοι, δηλαδή μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Η αποπαρασίτωση γίνεται με πάστα ή χάπι για τα ενδοπαράσιτα (εντερικά παράσιτα) και με αμπούλα ή σπρέι για τα εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, σκνίπες, κουνούπια, ψύλλους).

Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν, επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν.