Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου 18 Ιαν. 2024

Από marivili,
Images
Κυρίως κείμενο

Με πρόσφατα δελτίο τύπου ο πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Ναυπλίου «Οι Αδέσποτοι» κος Στέλιος Κυριακού επιχείρησε για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει τους πολίτες και να παρουσιάσει μια διαφορετική πραγματικότητα. 

Αρχικά θα όφειλε να ξέρει ο κύριος Κυριακού ότι έλεγχο στους Δήμους για πράξεις και για παραλείψεις κάνουν οι αρμόδιες αρχές και όχι ο κάθε ιδιώτης ο οποίος δύναται να παρουσιάζεται σαν φιλόζωος ακτιβιστής.

Διατείνεται ότι επιθυμεί την εφαρμογή της νομοθεσίας την ίδια στιγμή που λειτουργεί παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων χωρίς κανέναν έλεγχο από τον Δήμο και την κτηνιατρική Υπηρεσία αναφορικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Τον καλούμε να δώσει στην δημοσιότητα την πλήρη έκθεση της κτηνιατρικής αναφορικά με τον μη αδειοδοτημένο χώρο συγκέντρωσης που διατηρεί. 

Η διαχείριση του Δήμου Ναυπλίου πάνω στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να χωριστεί σε δύο χρονικές περιόδους, με αφετηρία για κάθε περίοδο την ημερομηνία συγκρότησης των πενταμελών επιτροπών του Δήμου, 28-9-2015 η πρώτη και 20-3-2020 η δεύτερη όπως αναφέρει η έκθεση της κτηνιατρικής μετά από εξονυχιστικό έλεγχο που έκανε στον Δήμο Ναυπλίου. 

«…Κατά την πρώτη διαχειριστική περίοδο υπάρχει σχετική αδιαφάνεια, έλλειψη ιχνηλασιμότητας και καταγραφής στοιχείων όσον αφορά τα περισυλλεγόμενα αδέσποτα ζώα συντροφιάς…» 

Γνωρίζει ο κύριος Κυριακού ποια ήταν η συγκρότηση της επιτροπής κατά την επίμαχη περίοδο; 

Αντιμετωπίστηκε τότε αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στον Δήμου Ναυπλίου που τώρα υπόσχεται μαγικές λύσεις; 

Μήπως αντιμετωπίστηκε στους όμορους Δήμους η ακόμη και στον Δήμο Άργους που ήταν εκεί μέλος της επιτροπής παρακολούθησης διαχείρισης των αδέσποτων ζώων ;

Και συνεχίζει η έκθεση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας..

«Διαφορετική εικόνα παρατηρείται κατά την δεύτερη διαχειριστική περίοδο.

Η πενταμελής επιτροπής του Δήμου Ναυπλίου συνέρχεται όταν ανακύπτουν θέματα της αρμοδιότητάς της προς επίλυση, λαμβάνει αποφάσεις και κρατάει πρακτικά. Η κτηνιατρική διαχείριση των περισυλλεγόμενων ζώων συντροφιάς, από το προαναφερθέν κτηνιατρείο, είναι υποδειγματική σύμφωνα με τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας. Υπάρχουν ταξινομημένα όλα τα αρχεία με τις θεραπευτικές αγωγές, τους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις και την παρακολούθηση της Λεϊσμανίασης με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Όλα τα στοιχεία είναι προσβάσιμα στον έλεγχο των αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών.

Εξαιρετική και η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων, όπου όλα τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγει ο Δήμος όχι απλώς σημαίνονται και καταχωρούνται, αλλά ενημερώνονται με διάφορες εγγραφές. Οι εγγραφές περιλαμβάνουν πληροφορίες για την περισυλλογή, την στείρωση, την εξέταση για Λεϊσμανίαση, την επανένταξη, την υιοθεσία με τους νέους ιδιοκτήτες…»

Όλα τα παραπάνω πιστοποιήθηκαν από την έκθεση της κτηνιατρικής αλλά και τον έλεγχο που διενέργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Δήμο Ναυπλίου.

Αντίστοιχο έλεγχο θα ζητήσουμε να διενεργηθεί και για τους όμορους Δήμους. 

Όφειλε να γνωρίζει ο κύριος Κυριακού, ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν δύναται αν επιλυθεί μόνο από τον Δήμο που οφείλει να κάνει αυτά που πρέπει (δημιουργία νόμιμου καταφυγίου, συγκρότηση συνεργείου περισυλλογής, ορθή σύμφωνα με τον νόμο λειτουργία των επιτροπών, προώθηση και κίνητρα για την υιοθεσία των ζώων κτλ) αλλά και με την ενεργοποίηση και συνδρομή και άλλων φορέων για παράδειγμα από την αστυνομία για την διενέργεια ελέγχων και επιβολή των κυρώσεων. 

Θα όφειλε να γνωρίζει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων είναι η υπεύθυνη ιδιοκτησία βάση και των οδηγιών του παγκόσμιου οργανισμού για την υγεία των ζώων. 

Ο φορέας μας θα συνεχίσει να πιέζει με όλα τα νόμιμα μέσα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων όπως αποδεικνύεται από τη τελευταία παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που διενέργησε έλεγχο νομιμότητας σχετικά με απόφαση της Περιφέρειας αναφορικά με το παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Ναύπλιο όπως επίσης και δεν θα ανεχθούμε κατηγορίες σε βάρος μας ότι κλείνουμε τα μάτια σε ζητήματα που παραβιάζουν την ευζωία των ζώων από όπου και να διατυπώνονται.

Το δελτίο τύπου συνυπογράφεται από την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας. 

 



 



 

Ετικέτες